Å bruke bleier som verktøy ved EC/EK

Å bruke bleier som verktøy ved EC/EK

Når jeg lærer bort babypotting, er mitt mål å forklare hvordan dette kan bli en del av oppdragelsen som gjør hverdagen enklere og hyggeligere for alle involvert – inkludert foreldre. For å få til det, er det særlig to ting jeg legger vekt på:

  1. Deltidsbabypotting, også av og til kalt EC/EK «light» eller deltids-EC/EK.
  2. Bruk av bleier som backup.

Denne bloggposten er viet bruk av backup. Deltidsbabypotting kan du lese om her.

En backup er en sikkerhet i tilfelle glipp. En glipp er det man i konvensjonell pottetrening ofte kaller for et «uhell» – altså tiss eller bæsj et annet sted en der man prøver å få det til å havne. I babypotting kalles det ikke uhell, men glipp. Det var bare en sjanse til å få tiss eller bæsj i potta som glapp – no big deal.

Det motsatte av en glipp er en fangst; tiss og bæsj der vi vil ha det (do eller potte), hurra!

Som backup kan man bruke alt fra treningstruse til engangsbleier. Ja, du leste riktig, bleier! Babypotting kan nemlig, med stor fordel faktisk, praktiseres med bleier.  Forskjellen er at man med babypotting bruker bleien som et verktøy – ikke som et toalett.

923256_451209624960612_672715170_n

En backup har to funksjoner. Den skal:

  1. Gjøre potting enklere og mindre stressende for oss foreldre, og
  2. Hjelpe prosessen mot potteselvstendighet

Her kommer en guide til forskjellige backupmetoder. Alle er gode alternativer og fungerer flott sammen med babypotting. Det viktigste er at dere finner den backupen som fungerer best for dere i situasjonen dere er i. Det vil si det alternativet som fører til tydeligst signalisering fra barnet, færrest glipper, og minst stress for omsorgspersonen(e).

«Vanlig» engangsbleier.

Engangsbleier kan være kjempepraktiske og helt fine å bruke som backup. Noen er derimot altfor effektive og absorberer så bra at barnet ikke kjenner at hun/han blir våt. Ved utelukkende bruk av bleie, slutter barnet å assosiere følelsen av å tømme blære og tarm med å bli våt, og hun/han lærer seg at det er i bleia tiss og bæsj skal. Dermed har hun/han heller ingen grunn til å si ifra om at hun/han må på do. Noen engangsbleier inneholder dessuten kjemikalier som foruten å være giftige og kunne irritere barnets hud, skaper en kjemisk reaksjon som avgir varme når barnet tisser – ganske deilig antakelig. Hvis bruk av engangsbleie fører til at barnet tisser og bæsjer i den uten å bry seg, og du ikke bryr deg heller, så hjelper ikke lenger bleiene prosessen og du bør bytte backup.

Engangsbleier finnes i mange varianter, fra de ultraabsorberende med “magiske” gelelommer som lover “12 hour dryness”, til komposterbare papirbleier. Sistnevnte fåes kjøpt i miljøvennlige livsstilsbutikker, eller på internett. Svenske Naty har det mest miljøvennlige alternativet jeg har funnet.

Engangsbleier med et tøystykke/innlegg.

img_5947-1.jpg
Engangsbleie med tøyinnlegg.

En grei og effektiv backupmetode er å legge et tøyinnlegg inni engangsbleien. Som innlegg kan du bruke en gammel gulpeklut, eller lage dine egne ved å klippe opp gamle håndklær eller t-skjorter. Innlegget hindrer for rask absorbasjon og sørger for at barnet kjenner at han/hun blir våt når han/hun tisser. Slik hjelper du ham/henne med å ivareta hans/hennes medfødte sensitivitet og bevissthet rundt eliminasjon. Da kan du også bare skifte innlegget hvis han/hun ikke har tisset så mye, og fortsette å bruke selve bleia.

Tøybleier.

Det finnes mange forskjellige tøybleiesystemer på markedet, og alle er fine å bruke som backup. Når man babypotter i tillegg til å bruke tøybleier, reduserer man vaskebehovet betraktelig. Mange kommuner i Norge gir også støtte til kjøp av tøybleier. Så tøybleier kombinert med babypotting er en smart løsning, både økonomisk og for planeten.

Lommebleie med innlegg i microfiber.
Legg microfiberinnlegget inni lommen…
…og bruk den som den er – eller med et tøystykke som ekstra innlegg.

EC/EK-bleier.

Det finnes også en del spesialdesignede tøybleier for bruk til babypotting. Disse fungerer ofte på samme måte som en sumotruse (se under), men med et sperrelag som gjør at de holder litt bedre dersom en skulle få en glipp. Disse er laget for at de skal være veldig enkle å ta av og på for å gjøre det superpraktisk å tilby en pottesjanse. Disse selges i nettbutikker, og et søk på “ec-diaper” burde lede deg til steder du kan kjøpe slike. Offentlig støtte til tøybleier inkluderer også EC/EK-bleier. Under er det bilder av en EC/EK-bleie som heter Flaparap og som man får kjøpt på bornready.uk

Sperrelag og innlegg.
Fest sperrelaget rundt midjen.
Fest flappen bak innunder beltet.
Innlegget ligger inni sperrelaget.
Når du skal tilby en pottesjanse, løsner du bare flappen og holder den og innlegget unna mens du holder babyen i posisjon. Instant access to baby’s bottom!

Treningstruser.

Her finnes det også mange på markedet. Treningstruser er en fin backup på toddlere som snart er klare for å slutte helt med bleier. Bare husk at en treningstruse er en bleie, og ikke en truse. Bruk den på samme måte som du ville ha brukt en annen type bleie-backup. Når dere har sluttet helt med bleier, så inkluderer det også treningstruser. Uh, hvorfor så strengt? Vel, det handler om respekten for barnet, og å stå for det når man har slutta. Det er vi voksne som styrer prosessen, og vi må vise at vi har tillit til at barnet kan klare seg uten bleie. Barn gjør det de oppfatter at blir forventet av dem – ikke nødvendigvis det vi sier at vi forventer av dem. Om du forteller barnet ditt at hun/han har sluttet med bleier, og må si ifra når hun/han må på do, og samtidig tar på henne/ham en treningstruse, forteller du henne/ham egentlig at du ikke er helt sikker på om hun/han kan få dette til, og at du forventer at hun/han kommer til å tisse på seg. Treningstruse er flott å bruke mens dere trener, men har dere slutta så har dere slutta!

Child on potty play with father. Photo in old image style.

Sumotruser.

Sumotruser er en skikkelig enkel backup. Den er flott å bruke om man vil se nøyaktig når tisset kommer, for eksempel hvis man vil lære seg hvilke signaler babyen gir før han/hun tisser. Sumotruser lager du av en stor strikk, f.eks. en avklippet strikk fra en gammel strømpebukse, og et tøyinnlegg. Som innlegg kan du bruke f.eks. gamle gulpekluter eller en oppklippet t-skjorte:

Avklippet strikk fra strømpebukse.
Fest strikken rundt babyens midje.
Fest det sammenbrettede innlegget innunder strikken foran…
…og bak. Nå har du en sumotruse!

Ullpledd.

Dette er egentlig ikke en backupmetode, men et triks du kan bruke om dere har slutta helt med bleier og bakcups, men du fremdeles er litt engstelig for en glipp f.eks. i sofaen. Da kan du bare legge et ullpledd over! Ull er vannavstøtende og vil hindre at tiss trekker inn i sofaen. Tisset vil isteden legge seg oppå og kan lett tørkes opp med en klut. Ull er selvrensende og kan bare henges opp til tørk. Jo bedre kvalitet det er på ulla, jo bedre vannavstøtende og selvrensende effekt. Skal du på besøk til svigers og er litt engstelig for deres nye velour-salong? Ta med et ullpledd og spør vennlig om du kan legge det over sofaen! Og slapp av! Jeg har brukt pledd fra Rørostweed, som har fungert helt utmerket, og i tillegg er veldig fine å se på. For ekstra vannsvstøtende effekt kan pleddet lanoliseres.

For å oppsummere – bruk den backupløsningen som fungerer best for dere i den situasjonen dere er i. Variér ut fra hvor dere er, hva dere skal, og hvilke behov dere har. Kanskje er en engangsbleie å foretrekke under julemiddagen, mens en sumotruse fungerer bra når dere er hjemme? Kanskje en EC/EK-bleie gjør dobesøk til en lek når dere er på handletur, mens tøybleier gjør jobben om natta? Her er det ingen fasit, og man behøver ikke låse seg til kun ett alternativ. Spør andre om råd, f.eks. på den norske EK-gruppa på Facebook.

Enda ikke helt sikker på hva som er best for dere? Les mer om backup for de forskjellige aldersgruppene her: https://godiaperfree.com/ultimate-guide-to-ec-backups/?=invite505 eller meld deg på et kurs i babypotting!

Og legg gjerne igjen en kommentar, og fortell meg hva slags backup du har vært mest fornøyd med! Gleder meg til å høre!

Legg igjen en kommentar