Tøybleiebruk kan gjerne kombineres med babypotting (også kjent som bleiefri metode, eliminasjonskommunikasjon, ofte forkortet til EK, eller elimination communication, ofte forkortet til EC). Her kan du lese om metoden.
Ved å babypotte sparer du miljøet enda mer enn ved kun tøybleiebruk, fordi du reduserer bruk av vaskemaskin. Andre fordeler er å unngå bleieutslett, sår stump og forstoppelse. Babypotting fører også ofte til naturlig tidlig bleieslutt (gjerne mellom 12 og 18 måneder). Organisasjonen DiaperFreeBaby lister hele 75 fordeler. Se også nettsiden til svenske Blöjfri bebis, og den norske bloggen blibleiefri.com
Menneskebabyer er født med sensitivitet rundt sine egne hygienebehov og sier ifra når de må tisse eller bæsje, akkurat som de sier ifra når de er sultne eller trette. Babypotting går ut på at foreldre lærer seg å tolke babyens signaler slik at de kan tilby en potte når babyen må på do – istedenfor å vente til babyen går i bleia. Når babyen gir signal om at det er tid for å gå på do, så holder foreldrene barnet over en potte, vask eller en do. Det ideelle vinduet for å introdusere denne metoden er 0-4 måneder fordi det er da barna gir tydeligst signal, men det er også fint mulig å starte senere.
«Bauer hadde tilbrakt tid i Afrika og India, hvor hun observerte mødre som bærte rundt på bleiefrie, små babyer. Hun ble aldri vitne til noen «uhell» og ble veldig interessert i denne metoden.»
Begrepet Elimination Communication ble først brukt av Ingrid Bauer i hennes bok Diaper Free! The Gentle Wisdom of Natural Infant Hygiene. Bauer hadde tilbrakt tid i Afrika og India, hvor hun observerte mødre som bærte rundt på bleiefrie, små babyer. Hun ble aldri vitne til noen «uhell» og ble veldig interessert i denne metoden. Så interessert at hun faktisk ikke brukte bleier på sine barn, da de kom til verden. Senere opprettet hun et nettsamfunn og skrev boken om sine erfaringer med bleiefrie babyer.
Hvordan gjør de det?
Babypotting går ut på å observere babyen og legge merke til lydene og bevegelsene de gjør like før de går på do. Noen babyer lager alltid den samme «hehh» lyden, eller krøller seg sammen og lager en «grrr» lyd når de må bæsje. De fleste EC-foreldre har i tillegg til å tolke barnets signaler, også faste tider hvor de holder babyen over do/vask/potte: Når de våkner om morgenen, etter måltider og før de legger seg for kvelden.
Noen foreldre bruker bleie på barnet om natten, hvis de skal på lange turer eller når de skal ut i veldig kaldt vær. Det finnes også dem som praktiserer EC delvis (se råd under). Det vil si at de holder babyen over do/vask/potte når de har mulighet for det, men ikke nødvendigvis igjennom hele dagen – og babyen har på seg en bleie som en «back-up». Dette kalles også EC light, eller EC deltid.
Babypotting går ikke ut på å få babyen til å «holde seg» – for det kan de jo så klart ikke. Det er ikke babyen som blir «trent» – det er foreldrene. Babypotting går ut på å være oppmerksom på når babyen uansett skal til å gå på do, og da hjelpe dem til å gjøre det på den måten som foreldre har gjort det i hundrevis av år før bleier ble vanlig å bruke.

Delvis bleiefri metode (EC-light):
Delvis bleiefri metode krever nesten ingen innsats. Du kan begynne med delvis bleiefri metode når som helst i bleieperioden, også når babyen er helt nyfødt.
Ta utgangspunkt i at babyer flest tisser ved stellebordet. I stedet for å prøve å unngå dette kan du samarbeide med babyen ved å holde ham/henne over do/vask/potte rett etter at bleien er tatt av. Ved å gjøre dette vil du også oppleve at babyen noen ganger bæsjer (i do/vask/potte).
Etter hvert vil det bli en innarbeidet rutine slik at både du og babyen lærer situasjonen og signaler å kjenne, og antagelig vil du etter hvert kunne klare å unngå alle bæsjebleier – uten at du trenger å gjøre noe mer for det enn bare å holde over do/vask/potte ved hvert bleieskift.
Husk at de fleste babyer tisser rett etter måltider og soving. Legg inn stell på disse tidspunktene, og du vil klare å fange opp tiss og avføring enda oftere.
Se også innlegget vårt om pottetrening. Der finner du mange gode råd som også kan brukes ved bleiefri metode/EC.
På den norske EK- gruppa på facebook kan du spørre og diskutere med andre foreldre som bruker metoden enten delvis eller fullt.
Introduksjonen er skrevet av Jona Runarsdottir, brukt med tillatelse, og forkortet og modifisert noe av foreningen.