Brettebleier er store kluter ofte 70cm * 70 cm som brettes i ønsket metode og festes rundt barnet. Denne typen tøybleier er det mange tenker på når de hører tøybleier. Brettebleier kan brettes på utallige måter blant annet origami bretten, kite fold osv.

Brettebleien vil være den delen av tøybleien som absorberer og det vil være behov for sperrelag/cover utenpå brettebleien for at tøybleien skal være vanntett.

Brettebleier er ofte av bomull, men det finnes også i bambus. Tidligere var det vanlig å feste brettebleier med sikkerhetsnål, men i dag er det mange som benytter snappi eller bongo for å feste brettebleiene. Noen benytter også brillebukser utenpå brettebleiene for å holde brettebleien på plass før sperrelag/cover. Det finnes også brettebleier med påsydde bånd til festing, disse tøybleiene blir derfor kalt knytebleier.

Brettebleier som tøybleier brukes ofte av mange i nyfødtperioden da det er mange bleieskift. Brettebleier tørker raskt og om man ikke vil brette de i en spesiell måte kan de også benyttes som rektangle innlegg rett i tøybleie cover. Brettebleier anses som en veldig økonomisk tøybleieløsning, og en allsidig løsning da brettebleiene kan ha mange funksjoner utover innlegg i tøybleier.

Prefold

Prefold tøybleie er en «ferdig» sydd sammen brettebleie og kan benyttes enten som en brettebleie eller som et innlegg i lommebleier eller alt i to tøybleier. Som brettebleie kan man blant annet bruke brettingen bikini twist, angel wing fold.

Prefold innlegg i tøybleier er som brettebleier en meget økonomisk og allsidig tøybleie løsning.

Hvor mange brettebleier trenger jeg?

Det er anbefalt rundt 24 tøybleier for heltids tøybleiebruk, så du trenger i hvert fall 24 brettebleier/prefolds. I tillegg vil du trenge sperrelag/cover og eventuelt brillebukser. Avhengig av hvor ofte du vil og må vaske burde du ha mellom 4-8 sperrelag. Dette er også noe avhengig av type sperrelag.

Hos nyfødte babyer er det behov for hyppigere bleieskift i starten og man bør minst ha 30 brettebleier/prefolds.

Jo eldre barnet er, jo sjeldnere tisser barnet, men da gjerne mer om gangen. Derfor trenger man gjerne mer absorbering til de større barna, dvs. flere eller tykkere innlegg i tøybleiene, man kan da supplere brettebleiene med ekstra innlegg for ytterligere absorbering om det er behov for det.

For oppskrift på forskjellige bretteteknikker kan du se herThe Nappy Lady sin side. 

Kilder: The Nappy Lady, Lillegull Tøybleier, Wikihow, Diaper junction, Nøstebarn, Gåsungen.