Ofte stilte spørsmål

Vask og lukt

I korte trekk, hvordan vaskes tøybleier?

Målet med all bleievask, uavhengig av framgangsmåte, er å oppnå reine, luktfrie tøybleier som ikke gir utslett/sår hud, og dersom du oppnår dette, er vaskerutinen din god nok, og du kan fortsette med den.

Følgende tre punkter kan være et godt utgangspunkt for en effektiv vaskerutine:

  • Brukte tøybleier bør oppbevares luftig i påvente av vask. Morsmelkavføring trenger en ikke å fjerne manuelt fra bleier etter bruk, men etter introduksjon av fast føde bør “3D-avføring” fjernes etter at bleia er brukt, før bleia legges til vask.
  • Brukte tøybleier bør gjennomgå et kort vaskeprogram med litt vaskemiddel innen 1-2 dager etter bruk for å rense vekk den største mengden skitt, og deretter vaskes i full maskin på langt bomullsprogram innen 3 (4) dager etter bruk. I teorien skal det ikke være nødvendig med ekstra skylling, men noen erfarer at vaskemaskina ikke skyller godt nok, og vil derfor legge inn ei ekstra skylling etter endt vaskeprogram.
  • Lufttørking er mest skånsomt mot bleiene, men alt som ikke er PUL kan tromles på medium/lav varme.

Disse punktene, som må ses på som veiledende råd, er i hovedsak i tråd med australske Clean Cloth Nappies’ anbefalinger fra 2021. De legger til grunn at en bruker et surfaktant- og enzymbasert vaskemiddel (f.eks. Neutral og Blenda) til bleievasken. Dersom du bruker et såpebasert vaskemiddel (f.eks. Sonett), kan det være du må gjøre ting litt annerledes, særlig mtp. skylling i etterkant av hovedvasken. 

Hva menes med forvask av tøybleier?

Når en snakker om «forvask» i tøybleiesammenheng, betyr det oftest et kort vaskeprogram for å fjerne mest mulig skitt og ureinhet fra bleiene. Dette gjøres på et kort vaskeprogram (30-60 minutter) med en liten dose vaskemiddel (⅓-½ av vanlig dose) med en temperatur på 40-60 grader. Dette bør gjøres innen 1-2 dager etter bruk av tøybleiene for å hindre ammoniakkutvikling. Ved bruk av nattbleier kan daglig forvask være nødvendig for å hindre denne ammoniakkutviklingen, evt. kan en skylle opp nattbleia for hånd i varmt vann med litt vaskemiddel den dagen en ikke forvasker, og ta den med i forvasken neste dag. Etter forvask oppbevares bleiene luftig i påvente av hovedvask hver 3. (4.) dag.

OBS at en også må forvaske siste 1-2 døgns bleier på dagen for hovedvask, da alle bleier må gå igjennom begge sykluser for optimalt resultat.

Våre vaskeråd er veiledende og i hovedsak i tråd med australske Clean Cloth Nappies’ anbefalinger fra 2021. De legger til grunn at en bruker et surfaktant- og enzym-basert vaskemiddel (f.eks. Neutral og Blenda) til bleievasken.

Hva menes med hovedvask av tøybleier?

Forvaskede tøybleier fra inntil 3 (4) dagers bruk samles til hovedvask, hvor det anbefales å bruke et lengre bomullsprogram på 60 grader (fortrinnsvis minst 2,5 timer, eller det lengste du har på vaskemaskinen din). Eco-program bør ikke benyttes. Vaskemaskinen bør være ganske full for optimal grad av mekanisk gnissing mellom bleiene. Vaskemiddelet bør doseres for ekstra skitten vask, justert for vannhardhet. +/- 1 dl vaskepulver er ikke unormalt mye. En kan vurdere om en har brukt nok vaskemiddel, og at maskina er tilstrekkelig fylt opp, 1/3 og 2/3 inn i vaskeprogrammet. Trykk her for å se en video som viser perfekt fylningsgrad og skummengde 1/3 inn i programmet.

En kan tilsette en booster sammen med vaskemiddelet ved ønske. Eksempler på boostere er Vanish, A+ flekkfjerner og Effekt Oxi. Noen bruker boosteren kun i forvasken, andre kun i hovedvasken, men det har ikke så mye å si for det endelige resultatet.

Hovedvasken er nødvendig fordi tøybleier blant annet består av høyabsorberende materialer i flere lag, og én vaskesyklus (forvasken) gir derfor ikke tilstrekkelig rens.

Våre vaskeråd er veiledende og i hovedsak i tråd med australske Clean Cloth Nappies’ anbefalinger fra 2021. De legger til grunn at en bruker et surfaktant- og enzym-basert vaskemiddel (f.eks. Neutral og Blenda) til bleievasken.

Må alle tøybleieelementer gjennom både forvask og hovedvask mellom hver bruk?

Ikke-absorberende elementer som våtposer, bleieskall (cover) i PUL, helsyntetiske lommebleier og engangspapir kan tas i bruk på nytt etter kun forvask dersom de er lukt- og flekkfrie etter vask, evt. kan de gå rett i hovedvasken uten forvask først.

Ammoniakk! Vond lukt! Hva gjør jeg?

Ammoniakkopphopning med påfølgende fæl lukt fra bleiene (alt fra tydelig salmiakklukt til “utedo”), slitasje på innlegg – og ikke minst utslett/sår hud hos barnet, er dessverre noe man kan oppleve dersom vaskerutinen ikke er tilstrekkelig til å få bleiene helt reine. Dersom barnet har blitt sår pga. ammoniakk i bleiene, bør barnets hud beskyttes med adekvat salve, og ammoniakkfrie bleier brukes til huden er tilhelet.

For å fjerne ammoniakk fra innlegg og PUL- og strikkfrie bleieelementer, kan en forsøke å vaske på 90-gradersprogram eller kjøre dem gjennom en klorvask. PUL-bleier kan også klorbehandles, men da med en lavere klorkonsentrasjon.

Etter ammoniakkfjerning må vaskerutinen gjennomgås og forbedres for å unngå ny ammoniakkopphopning. Med en adekvat vaskerutine skal det ikke oppstå plagsom ammoniakkopphopning igjen. 

Clean Cloth Nappies tilbyr skreddersydd hjelp for fjerning av ammoniakk fra tøybleier på sine nettsider, men denne informasjonen er dessverre bak betalingsmur (min. 15 AUD/3 mnd).

Må tøybleier skylles ekstra etter vask?

Som hovedregel nei, men hvis barnets hud reagerer på vaskemiddel, kan en vurdere ekstra skylling etter vask.

Men: Dersom du velger å bruke et såpebasert vaskemiddel (f.eks. Sonett) er det viktig å skylle godt, gjerne flere skyllesykluser, for å få ut all såpa, da såpe, i motsetning til vanlig vaskemiddel, kan bygge seg opp i bleiene og gi dårlig lukt.

Hvordan oppbevarer jeg tøybleiene i påvente av vask?

Tøybleier bør oppbevares tørt og luftig i påvente av vask i vaskemaskin. Vi anbefaler en åpen beholder, gjerne med hull i sidene for bedre luftgjennomstrømning. Lukkede våtposer kan brukes i kortere perioder utenfor hjemmet som på tur og i barnehagen, men bleiene bør tas ut og legges luftig så fort som mulig etter en er kommet hjem. Bløtlegging frarådes, da dette er uheldig for tekstiler og strikk, og fremmer bakterievekst.

Avføring i tøybleier, hva gjør jeg?

Så lenge barnet får morsmelk eller morsmelkerstatning, kan tøybleier med avføring legges rett i vaskemaskinen for forvask uten rens på forhånd, da denne avføringen løser seg opp i vann.

Etter introduksjon av fast føde holder det å fjerne «3D-avføringen» fra bleiene etter bruk/før forvasking, resten tar vann og vaskemiddel seg av. Avføringen kan vippes av i toalettet eller skrapes av bleien manuelt med en avdanka slikkepott eller toalettpapir. Har en brukt engangspapir i bleia, kastes avføringen i do, mens engangspapiret kastes i søpla.

Engangspapir, hva gjør jeg?

Først av alt: Engangspapir er ikke noe en  ha i bleia selv om ungen bæsjer i bleiene. Men dersom en bruker engangspapir er det følgende som gjelder:

Engangspapir tilgriset av avføring kastes i søpla, aldri i do. Dersom de kun er tisset i, kan mange typer engangspapir vaskes sammen med tøybleiene og brukes igjen noen ganger før de blir ødelagte. Engangspapiret bør da legges i en egen vaskepose. Engangspapir trenger normalt kun forvask før gjenbruk.

Hvordan kan jeg unngå lukt i nattbleiene?

Nattbleier skal ikke lukte vondt! Gjør de det, bør du endre vaskerutinene dine. Det viktigste for å unngå lukt i nattbleiene, som i alle andre bleier, er nemlig en god vaskerutine. Mange har god erfaring med å introdusere en daglig forvask av siste døgns bleier (evt. håndskylling av kun nattbleia i varmt vann med vaskemiddel) samme morgen/formiddag som nattbleia tas av, i tillegg til hovedbleievasken hver 3. (4.) dag. Har du allerede fått vond lukt i nattbleiene, bør den gjøres noe med før endring av vaskerutine for maksimal effekt av endringene. Klikk her for mer info om hvordan du blir kvitt den!

Kan tøybleier bløtlegges?

Det anbefales generelt å ikke bløtlegge tøybleier. Strikk vil morkne, PUL og tekstilfibre vil svekkes og bli mer utsatt for slitasje, og bakteriene vil trives dersom skitne tøybleier blir liggende over tid i vann.

Hvilke vaskemidler bør benyttes i vask av tøybleier?

Vi anbefaler at en bruker et vanlig, konvensjonelt vaskemiddel (surfaktant- og enzymbasert), gjerne svanemerket, til vask av tøybleier. Pulver gir generelt bedre resultat enn flytende vaskemiddel. Parfymeholdige vaskemidler kan benyttes såfremt barnet ikke reagerer på det (men bleier vasket med parfymeholdige vaskemidler kan være litt vanskeligere å få solgt på bruktmarkedet etter endt bleieperiode).

En har tidligere tenkt at vond lukt i bleiene har skyldtes såperester, men moderne, konvensjonelle vaskemidler inneholder lite eller ingenting såpe som kan bygge seg opp i bleiene. Så sant en ikke bruker et såpebasert vaskemiddel (f.eks. Sonett), vil altså ikke såperester være noe problem. Vond lukt utvikles i hovedsak pga. en utilstrekkelig vaskerutine som ikke gjør jobben med å få bleiene helt rene. Se “Ammoniakk! Vond lukt! Hva gjør jeg?” for mer info.

Hvorfor anbefaler ikke Norsk Tøybleieforening lenger “stripping” med eddik og natron i behandling av tøybleier med dårlig lukt?

Er det først kommet ammoniakk i bleiene, er som regel ikke natron og eddik sterk nok kjemi til å ta knekken på den. Dette er også erfaringen til flere av våre medlemmer. I mangel av dokumentasjon på at metoden fungerer, kan vi derfor ikke anbefale stripping for å eliminere lukt fra bleier.

(Det kan se ut som flere av de tidligere rådene knyttet til vask av bleier/forebygging og håndtering av luktproblematikk kan ha vært relatert til bruk av såpebaserte vaskemidler til bleievask. Det er ikke usannsynlig at stripping kan ha noe for seg for å få bukt med opphopning av såperester, hvis det er der problemet ligger, men metoden er oftest utilstrekkelig ved luktproblematikk i bleier som er blitt vaska med vanlig, konvensjonelt vaskemiddel.)

Hvorfor anbefaler ikke Norsk Tøybleieforening lenger kaldskyllinger som en del av vaskerutinen?

Kaldskyllinger har vært et helt sentralt element i bleievaskrutinene til tøybleiebrukere i årevis. Hensikten har vært den samme som den forvasken vi nå anbefaler i stedet: Få skylt ut mest mulig urin og bæsj av bleiene før bleiene vaskes på 60 grader. (I tillegg har mange kjørt ekstra skyllinger også i etterkant av vaskeprogrammet for å eliminere antatte såperester.)

Skylleprogram flest har imidlertid ikke den mekaniske håndteringen av bleiene som kreves for å oppnå en vaskeeffekt på skitne ting. Uten vaskemiddel vil dessuten en del skitt bare flytte på seg, og ikke bindes og fraktes bort fra bleiene. En vil dermed trenge svært mange kaldskyllinger for å få tilnærmet samme resultat som én forvask med vaskemiddel.

Resultatet av for få kaldskyllinger i forkant av hovedvask, er at bleiene fortsatt vil ha en betydelig mengde urin og evt. avføring i seg ved hovedvask, og det skal da mer til (f.eks. vaskemiddel, tid, mekanisk bearbeiding) for å få bleiene optimalt reine. Dette øker risikoen for ammoniakkopphopning og luktproblematikk i bleiene på sikt. Derfor anbefaler vi heller forvask, slik den er beskrevet her, framfor kaldskyllinger i forkant av hovedvask.

Hvor lenge kan bleier ligge i våtpose?

Bleier bør ligge kortest mulig tid i våtpose før de tas ut og oppbevares luftig fram til første og beste forvask. Våtposer er praktiske på tur og til barnehagebruk, men er ikke egna til langtidsoppbevaring, da det blir for tett. Ha derfor som vane å tømme våtposene så snart som mulig etter du er kommet hjem.

Må man strippe bleier?

Det enkle svaret er «NEI!» Ikke bare sliter natron og eddik på PUL, strikker og på gummien i vaskemaskinen, men ikke har det så mye effekt heller. Gå heller hit hvis du har problemer med lukt i bleiene.

Hvordan fjerne flekker/merker i tøybleien?

Med en god vaskerutine bestående av forvask og hovedvask, skal en kunne overlate flekkfjerningen til vaskemaskinen. Dersom en likevel ønsker å gjøre en innsats for hånd før forvask, kan en forsøke å vaske flekken med gallesåpe eller sitronsåpe.

Solbleiking har vært brukt i generasjoner for å fjerne flekker. Det kan ha noe for seg på ettlags brettebleier, men vil ikke gjøre annet enn å kamuflere en utilstrekkelig vaskerutine i flerelags innlegg. Har en flekker på bleier og innlegg, er det 90 graders vaskesyklus eller klorvask som gjelder, på samme måte som ved luktproblematikk.

Må tøybleier eller innlegg vaskes inn?

Nye tøybleier og innlegg bør alltid vaskes før bruk for å fjerne eventuell overskuddsfarge og kjemikalier fra produksjonen. Innlegg av bambus, hamp og bomull får dessuten best absorbering etter noen vask (rundt 8). De kan dog tas i bruk før de er fullt innvasket, men det vil være behov for litt hyppigere bleieskift i innvaskingsperioden. Mikrofiberinnlegg trenger ikke å vaskes inn for maksimal absorbering, men de vil ved bruk og vask få dårligere absorbering etter ei tid.

Hvordan lanolisere ullbukser ?

Lanolinsåpestykke + lanolinspray = Vask og kuring i ett:
Skyll gjennom ullbuksa hvis den er brukt. Fyll opp vasken/bøtta mens du holder lanolinsåpen under springen. Bruk så varmt vann som du klarer. Legg buksen i på vrang. Gnikk litt med såpestykket i våtsonen og la ligge over natten. Skyll lett gjennom med litt kaldere vann (husk man skal ikke skylle ut lanolinen igjen bare såpen). Sentrifuger ullbukse på 800 omdreininger eller tråkk vannet ut i et håndkle. Spray over med evt. Lanolinspray på vrangen og tørk flatt. Lanolin spray kan sløyfes men gir en mer heavy lanolisering.

Ren lanolin + litt såpe = vask og kuring i ett:
Alle typer ren lanolin kan brukes her. Rist ut i risteglass med kokende vann en ss (eller ½ kork) ren lanolin og litt babyshampoo eller skrap av litt fast ullsåpe. Blandingen blir hvit og skal helles ut i vask/bøtte med varmt vann fra springen. Ullbuksen må være skylt gjennom først. Følg deretter samme måte som uthvet.
Kun ren lanolin = kun lanolisering:
Her må ullbuksen være vasket på forhånd med ullvask så den er helt ren. Bland ut ren lanolin med kokende vann i risteglass. Blandingen helles deretter ut i vask/bøtte med varnt vann fra springen. Legg ullbuksen i og la ligge over natten. Trenger ikke skylle. Følg deretter samme måte som uthevet.
Ikke vask mer enn 3 ullbukser av gangen. Husk avfarging av sterke farger så ikke vask lyse bukser med bukser du tror kan farge av. Så lenge ullbuksa bare ligger i vannet så tover eller krymper den ikke i veldig varmt vann.

Babypotting og EK

Hva er babypotting (EK)?

Babypotting, også kjent som eliminasjonkommunikasjon (ofte forkortet til EK), er å gi babyer muligheten til å tisse og bæsje i potte, i tillegg eller istedenfor bruk av bleier. Foreldre lærer seg ganske enkelt når barnet må på do, og tilbyr en potte når behovet melder seg.

Når man bruker bleie i tillegg til potting kalles det ofte EK light.

Les mer hos blibleiefri.no:

Hva er Babypotting? – Bli Bleiefri!

Hva er EK light?

Så til deltidspotting, eller Eliminasjonskommunikasjon (EK) light som mange kaller det. Hva er greia? Greia er at babypotting er veldig fleksibelt, du kan skreddersy praksisen slik at den passer perfekt inn i akkurat din families hverdag. Du behøver ikke dedikere deg til å potte 24/7 for å lykkes. Tvert imot. Du kan finne en deltidsløsning og dra stor fordel av praksisen likevel. Det viktigste er at du finner et ambisjonsnivå som passer for deg og din familie. Målet med babypotting er ikke å fange så mye tiss og bæsj som mulig, eller å slutte med bleier så fort som mulig, men å kultivere kommunikasjonen mellom deg og babyen din, og å gjøre hverdagen hyggeligere og enklere for hele familien.

Å bruke bleier som verktøy – Bli Bleiefri!

Generelt

Hvilke tøybleie typer er best?

Det er veldig individuelt hvilke tøybleier folk mener er «best», for å finne de systemene som passer best for deg kan du starte med tøybleieguiden.

Følger du tøybleiesnappen(toybleier) så ser du at mange har sine favoritt bleietyper og bleiemerker.

Hva er forskjellen på de ulike innleggene som brukes i tøybleier? (Bambus, hamp, bomull etc.)

Oppsuging og om materialene brukt i innleggene er naturlige eller syntetiske er den største forskjellen på innlegg i tøybleier. Les mer om de forskjellige innleggsmaterialene her.  

Hvilke tøybleier egner seg best i barnehage ?

Det er mange som velger å bruke lommebleier i barnehagen, da disse enkelt kan justeres og fylles med innlegg etter behov for absorbering. Barnehager som er skeptiske til bruk av tøybleier kan blant annet være redd for merarbeid, og det kan derfor være greit med «enkle» tøybleier i starten slik at barnehagen blir vant til tøybleier.

Hvor mange bleier trenger man til fulltidsbruk eller kun natt/dag?

Hvor mange tøybleier man trenger kommer an på hvor ofte en skifter bleie og hvor ofte en vasker. I nyfødtperioden anbefales det gjerne 30 bleier da det er hyppig bleieskift de første ukene.
Etterhvert når dette stabiliserer seg så anbefales det rundt 20-24 tøybleier til fulltidsbruk, men dette er også avhengig av vaske/tørketid og bleietyper.
Hvis du kun skal benytte tøybleier på dag kan du klare deg med i underkant av 20 bleier.

Hvordan bruke tøybleier på reise?

Tøybleier på reise kan brukes på samme måte som hjemme så lenge man har bagasjeplass og vaskemuligheter. Noen velger å benytte Ai2 på reise for mindre bagasje samt enklere å skylle/håndvaske kun innlegg. Må det vaskes for hånd kan det være lurt med tynne innlegg det er lett å vaske og få såpen ut av som i tillegg tørker fort.

Et par dagers reise med nok bagasjeplass, bleier og våtposer går helt fint uten å vaske før man er tilbake hjemme igjen.

Hvilke tøybleier/komboer er best til natt?

Mange velger å bruke formsydde tøybleier eventuelt hybridbleier med et sperrelag i ull, pul eller fleece om natta. Formsydde bleier finnes i mange varianter men felles er at hele bleia absorberer sånn at en får mye absorbering per plass. 

Andre bruker lommebleier eller AiO/Ai2 på natt, det kan være en god løsning som benytter samme tøybleiesystem som på dagtid,  bare med litt ekstra absorbering (boosting).

Noen opplever nattbleier som store, men også her finnes det utallige variasjoner/kombinasjoner. Et tips kan være å benytte færre innlegg, men med større absorbering.

Hva er treningstruser?

Treningstruser brukes av barn i overgangen fra bleie til truse. Disse trusene har litt oppsugning slik at ikke alle klær blir våte ved uhell. I tillegg kjenner barnet at det blir vått, mens klærne allikevel ikke blir våte.

Hva slags bleier finnes til store barn, 15kg +?

Her er noen av bleiene for større barn: Alvababy big baby, Lillegull økonomi Xl, Puppi one size pluss går til 17 kg, Imsevimse L er opp til 16 kg, Imagine xl, Bumgenius bigger, Unikum Design xl 12-20kg.

Kan jeg bruke mikrofiber-innlegg, eller bør de bare kastes?

Microfiberinnlegg har masse gode egenskaper i tøybleier, spesielt til de minste barna, les mer om mikrofiberinnlegg her. 

Tøybleiene lekker, hvorfor det?

Det kan være flere årsaker til at tøybleien lekker, her er noen av de vanligste årsakene:

  • Tøybleien er satt på feil (tøybleier skal sitte lavt i livet, og inn i lysken)
  • Det er for lite innlegg/absorbering i tøybleien
  • Tøybleien har vært på for lenge og er full (se punkt over)
  • Innleggene i bleien trenger å bli vasket inn
  • Sperrelaget er ikke tett
    • Nye ullbukser trenger å trutnes i tillegg til å være lanoliert for å være tett
    • PULen til bleien er ødelagt/delaminert

Andre grunner til lekkasje kan være hvis fukt «fraktes» ut av bleien, dette kan skje hvis innlegg fra bleien stikker ut/ligger inntil buksen for eksempel. Eller hvis genser er «nede i» bleien.

Hvordan fortelle barnehagen at vi bruker tøybleier, og at vi også ønsker at barnet skal gjøre det i barnehagen?

Bare si det som det er at barnet bruker tøybleier og at dere ønsker å bruke tøybleier i barnehagen. Hva dere velger av klær og utstyr til barnet er opp til dere som foreldre. Veldig mange barnehager er positive så lenge man legger det frem med en positiv tone. Det kan være lurt å beggynne med «enkle» tøybleier i starten dersom barnehagen ikke har erfaring med tøybleier fra tidligere. 

Kan jeg bruke sinksalve med tøybleier ?

Det korte svaret er «JA!» I utgangspunktet kan alle typer salver og kremer benyttes sammen med tøybleier uten problemer, da en god vaskerutine vil rense bleiene for salve. Ved bekymring for misfarging eller merker fra salven, kan et fleeceinnlegg benyttes øverst i bleien mot barnets hud.

Må tøybleier eller innlegg vaskes inn?

Nye tøybleier og innlegg bør alltid vaskes før bruk for å fjerne eventuell overskuddsfarge og kjemikalier fra produksjonen. Innlegg av bambus, hamp og bomull får dessuten best absorbering etter noen vask (rundt 8). De kan dog tas i bruk før de er fullt innvasket, men det vil være behov for litt hyppigere bleieskift i innvaskingsperioden. Mikrofiberinnlegg trenger ikke å vaskes inn for maksimal absorbering, men de vil ved bruk og vask få dårligere absorbering etter ei tid.

Nybegynner

Når passer one size bleier ?

De fleste one-size tøybleier passer fra rundt 5,5-6 kg, med noen variasjoner avhengig av merke på bleiene samt kroppsfasong på barnet.

Hva er lurt å tenke på før du begynner med tøybleier?

Start med noen få som du tror passer, samt gode innlegg i bambus og/eller hamp. Prøv gjerne noen forskjellige bleietyper for å finne ut hvilke som passer dere best. Les en liten guide til tøybleier her

Følg tøybleiesnappen(toybleier) og spør de som har den om alt du måtte lure på, husk de som har snappen har vært der du er før.

Stell

Hvilke salver og kremer kan jeg bruke sammen med tøybleier?

I utgangspunktet kan alle typer salver og kremer benyttes sammen med tøybleier uten problemer, da en god vaskerutine vil rense bleiene for salve. Ved bekymring for misfarging eller merker fra salven, kan et fleeceinnlegg benyttes øverst i bleia mot barnets hud.

Hva kan jeg gjøre for å forhindre at baby blir sår? og hva gjør jeg om barnet blir sår ?

Vær oppmerksom på at du burde ta kontakt med lege eller annet helsepersonell dersom du er bekymret for sårhet hos barnet ditt da det kan være medisinske årsaker til det, blant annet eksem eller sopp.

Hvis du vet at dette ikke er årsaken til at barnet ditt er sår kan dette være noen tips:

  • Stoffet som er nærmest huden til barnet kan være et stoff det reagerer på når det er fuktig. Prøv et annet type stoff som liner (procool, ull, fleece, wicking jersey ++ er bare noen av alternativene). Vær oppmerksom på at mikrofiberinnlegg ALDRI skal være nærmest huden.
  • Byttet såpe/vaskemiddel/vaskerutine/engangsinnlegg eller lignende i det siste.
  • Hyppig bleieskift, minimum hver 3-4 time.
  • Lufttørking, la baby/barnet få sprelle litt i bar hud etter vask og la huden lufttørke. Dette kan ha god effekt på sårhet.
  • Potetmel
  • Salver for eksempel: bepanten, ringblomstsalve, lanolinsalve, weleda. Vær oppmerksom på at salver med zink i kan tette bleien, kan evnetuelt brukes med liner eller engangspapir. 

NB! ved overgang fra engangsbleier til tøybleier vil de fleste barn bli røde/sår da engangsbleier inneholder diverse salver ++.

Kan jeg bruke sinksalve med tøybleier ?

Det korte svaret er «JA!» I utgangspunktet kan alle typer salver og kremer benyttes sammen med tøybleier uten problemer, da en god vaskerutine vil rense bleiene for salve. Ved bekymring for misfarging eller merker fra salven, kan et fleeceinnlegg benyttes øverst i bleien mot barnets hud.