Ammoniakk! Vond lukt! Hva gjør jeg?

Ammoniakkopphopning med påfølgende fæl lukt fra bleiene (alt fra tydelig salmiakklukt til “utedo”), slitasje på innlegg – og ikke minst utslett/sår hud hos barnet, er dessverre noe man kan oppleve dersom vaskerutinen ikke er tilstrekkelig til å få bleiene helt reine. Dersom barnet har blitt sår pga. ammoniakk i bleiene, bør barnets hud beskyttes med adekvat salve, og ammoniakkfrie bleier brukes til huden er tilhelet.

For å fjerne ammoniakk fra innlegg og PUL- og strikkfrie bleieelementer, kan en forsøke å vaske på 90-gradersprogram eller kjøre dem gjennom en klorvask. PUL-bleier kan også klorbehandles, men da med en lavere klorkonsentrasjon.

Etter ammoniakkfjerning må vaskerutinen gjennomgås og forbedres for å unngå ny ammoniakkopphopning. Med en adekvat vaskerutine skal det ikke oppstå plagsom ammoniakkopphopning igjen. 

Clean Cloth Nappies tilbyr skreddersydd hjelp for fjerning av ammoniakk fra tøybleier på sine nettsider, men denne informasjonen er dessverre bak betalingsmur (min. 15 AUD/3 mnd).