Hva menes med hovedvask av tøybleier?

Forvaskede tøybleier fra inntil 3 (4) dagers bruk samles til hovedvask, hvor det anbefales å bruke et lengre bomullsprogram på 60 grader (fortrinnsvis minst 2,5 timer, eller det lengste du har på vaskemaskinen din). Eco-program bør ikke benyttes. Vaskemaskinen bør være ganske full for optimal grad av mekanisk gnissing mellom bleiene. Vaskemiddelet bør doseres for ekstra skitten vask, justert for vannhardhet. +/- 1 dl vaskepulver er ikke unormalt mye. En kan vurdere om en har brukt nok vaskemiddel, og at maskina er tilstrekkelig fylt opp, 1/3 og 2/3 inn i vaskeprogrammet. Trykk her for å se en video som viser perfekt fylningsgrad og skummengde 1/3 inn i programmet.

En kan tilsette en booster sammen med vaskemiddelet ved ønske. Eksempler på boostere er Vanish, A+ flekkfjerner og Effekt Oxi. Noen bruker boosteren kun i forvasken, andre kun i hovedvasken, men det har ikke så mye å si for det endelige resultatet.

Hovedvasken er nødvendig fordi tøybleier blant annet består av høyabsorberende materialer i flere lag, og én vaskesyklus (forvasken) gir derfor ikke tilstrekkelig rens.

Våre vaskeråd er veiledende og i hovedsak i tråd med australske Clean Cloth Nappies’ anbefalinger fra 2021. De legger til grunn at en bruker et surfaktant- og enzym-basert vaskemiddel (f.eks. Neutral og Blenda) til bleievasken.