En formsydd tøybleie (Fitted diaper) er en tøybleie der hele tøybleien absorberer. Ofte så har formsydde tøybleier større absorbering enn andre tøybleier slik som AIO, AI2 eller lommebleier.

Siden hele tøybleien absorberer er det mange som foretrekker formsydde tøybleier på natt, men da er det lurt å bruke sperrelag/cover utenpå for å unngå lekkasje da en formsydd tøybleie ikke har et vanntett lag. Ved å benytte sperrelag eller cover i ull eller fleece vil man ha gode nattbleier som puster godt for barnets hud. Formsydde tøybleier kan ofte ha lang tørketid, men noen formsydde tøybleier har gode løsninger med innlegg som kan kneppes fast i tøybleien. Så for å korte ned tørketiden på slike formsydde tøybleier kan innlegget kneppes ut ved tørking.

Formsydde tøybleier finnes både i enkelte størrelser eller i one size størrelser som enkelt justeres i takt med at barnet vokser. Noen formsydde tøybleier lukkes med knapper eller borrelås, mens andre krever snappi eller boingo for å lukkes.

Hybrid tøybleie

Hybrid tøybleie er en form for formsydd tøybleie som også inneholder et lag med fleece. Dette gjør at fukten fordeles bedre, og at bleien ofte holder litt lengre.

Hvor mange formsydde tøybleier trenger jeg?

Det er anbefalt rundt 24 tøybleier for heltids tøybleiebruk, så du trenger i hvert fall 24 formsydde tøybleier. I tillegg vil du trenge sperrelag/cover. Avhengig av hvor ofte du vil og må vaske burde du ha mellom 4-8 sperrelag. Dette er også noe avhengig av type sperrelag.

Hos nyfødte babyer er det behov for hyppigere bleieskift i starten og man bør minst ha 30 tøybleier.

Jo eldre barnet er, jo sjeldnere tisser barnet, men da gjerne mer om gangen. Derfor trenger man gjerne mer absorbering til de større barna, dvs. flere eller tykkere innlegg i tøybleiene, hvis den formsydde tøybleien ikke absorberer nok kan man supplere med ekstra innlegg gjerne i hamp eller bambus.

 

Kilder: Lillegull Tøybleier, Diaper Junction