Naturmaterialer

Innlegg i tøybleien av bambus er veldig populære da bambus har god absorberingsevne. Bambus innlegg passer godt nederst i tøybleien lengst vekk fra barnet, med innlegg som absorberer hurtigere (sånn som mikrofiber) nærmere barnet.

Bambus innlegg i tøybleier får best absorbering etter noen vask (rundt 8), så med nye innlegg vil det være behov for litt hyppigere bleieskift til bambus innleggene i tøybleien er vasket inn.

Det finnes flere ulike typer bambus stoff som brukes i tøybleier, her rangert etter den som absorberer best først:

·         Bambus fleece

·         Bambus french terry

·         Bambusfrotte

·         Bambus velour

Bambus innlegg i tøybleier er alltid blandet med et annet materiale, da 100%bambus ikke vil være sterkt nok og fort ville blitt vasket i stykker.

Innlegg av bomull i tøybleier er det som tidligere har vært mest vanlig, og er fremdeles veldig populært. Bomull kan holde på mye væske og i likhet med hamp og bambus suger det sakte slik at det kan være nødvendig å kombinere med innlegg som har hurtigere oppsuging for å unngå lekkasjer. Bomull er et billig og robust materiale, men om det er for tettvevd og kompakt kan det fort bli stivt og hardt. Bomullsinnlegg bør vaskes før førstegangsbruk, men kan så begynne å brukes, de vil som hamp og bambus få bedre absorbering etter hvert som de blir brukt og vasket.

Hampinnlegg i tøybleier er de innleggene som absorberer mest, og det er veldig populært med små hampinnlegg som et supplement i mange tøybleier. Hamp absorberer sakte slik som bambus og burde derfor ligge lengst unna barnet i tøybleien.

Hamp innlegg må også vaskes inn for best mulig absorbering (rundt 8 vask), og må vaskes alene den første gangen for at oljen i hampen ikke skal tette de andre bleiene. Frem til innleggene er vasket helt inn kan de gjerne brukes bare man er obs på hyppigere bleieskift.

Innlegg av hamp i tøybleier er ofte blandet med bomull for at de skal være sterkere å tåle flere vask, samt fordi hamp alene er veldig stivt.

Råsilke kan benyttes som innlegg i tøybleier nærmest barnet, ikke for absorbering, men for å unngå eller forebygge sår stump og bleieutslett. Silke heler naturlig og innlegg i silke som en del av tøybleie utstyret kan være lurt å ha.

Syntetiske materialer

Tøybleie innlegg av mikrofiber brukes gjerne til de minste barna eller som ekstra innlegg til større barn. Mikrofiber absorberer fort og kan derfor være lurt å legge øverst av innleggene i bleien. Mikrofiber innlegg bør ikke ligge direkte mot barnets hud da det tørker ut huden og kan føre til sårhet, bruk staydry eller miljømateriale nærmest barnet. Mikrofiber i tøybleien fungerer godt i kombinasjon med andre innlegg på større barn, men det er hvert å huske at mikrofiber kan fungere som en «svamp» som kan medføre lekkasjer når barnet setter seg på rumpa.

Mikrofiber innlegg i tøybleier trenger ikke å vaskes inn for god absorering slik som andre innlegg av bambus eller bomull. Mikrofiber vil over tid med bruk absorbere dårligere å dårligere og kan også bli en kilde til lukt i bleier.

Zorb er et ganske nytt materiale, spesialdesignet for tøybleier. Dette er enda ikke blitt veldig kjent i Norge, men blir mer og mer vanlig spesielt blant de som syr tøybleie innlegg selv. Zorb er en blanding av bomull, mikrofiber, viskose og bambus. Zorb som innlegg i tøybleien vil kunne holde mer væske i tillegg til rask oppsuging slik at man unngår lekkasjer. I følge produsenten kan Zorb absorbere 20 ganger raskere enn andre materialer og kan absorbere 10 ganger sin egen vekt på 2 sekunder.

Hjemmelagde innlegg til tøybleier

Mye av de stoffene vi omgir oss med i hjemmet kan godt gjenbrukes til innlegg i tøybleier. Gamle myke flanell laken i bomull, kjøkkenhåndklær, håndduker eller bare en gammel t-skjorte egner seg fint til å lage innlegg til tøybleier (eventuelt vaskekluter til bleieskift), her er det bare fantasien som setter grensen. Gjenbruk av slitte håndklær eller gamle klær kan være både økonomisk, miljøvennlig og morsom måte    

Les mer om hvordan du kan lage egne innlegg her:  https://www.thinking-about-cloth-diapers.com/make-cloth-diaper-inserts.html