Lommebleier er en type tøybleie som har ei lomme mellom sperrelaget og innsidestoffet hvor en kan legge innlegg for absorbering. Innsidestoffet i lommebleiene er oftest i et materiale som gjør at barnets hud kjennes tørr (stay dry), men det kan også være i et naturmateriale som bambus- eller bomullsvelour.

Lommebleier er veldig enkle i bruk (en favoritt til barnehagebruk hos mange) og har, i motsetning til alt-i-ett- og alt-i-2-tøybleier, ingen løse eller flagrende deler i forbindelse med påsetting, da de absorberende innleggene legges inni lomma. Innleggene fjernes fra bleia før vask, og både innlegg og lommebleia må vaskes mellom hver bruk.

(Helsyntetiske lommebleier tørker raskt. Vasker en iht. anbefalingene fra Clean Cloth Nappies med forvask/kortvask av bleier hver 1.-2- dag, kan en bruke helsyntetiske lommebleier igjen etter bare forvasken/kortvasken dersom de er flekk- og luktfrie, og en kan da redusere antall bleier til helt ned i 1/3 av det antallet som vanligvis anbefales, bare en har nok innlegg til at det holder til neste hovedvask. Se anbefalte vaskerutiner.)

Fordi det er opp til hver enkelt tøybleieforelder å «stappe» lommebleier med den innleggskombinasjonen en vil, er lommebleier veldig fleksible tøybleier som gir mulighet for å skreddersy absorberingen etter barnets behov. Innleggene i lommebleien kan i teorien være hva som helst så lenge de absorberer væske: brettebleier, prefolds, tøybleieinnlegg av bomull/hamp/bambus, håndklær, kluter eller gamle klær.

Hvor mange lommebleie tøybleier trenger jeg?

Det anbefales å ha bleier nok til ca 30 bleieskift til nyfødt og ca 24 etter at barnet begynner å passe i one size-bleiene.