Et sperrelag har ett formål: Å holde fuktigheten inni tøybleia/gjøre bleia vanntett.

Sperrelag kommer i ulike utforminger og materialer.

PUL: Syntetisk materiale. PUL står for «polyuretan laminat», og er egentlig betegnelsen for det tynne plastlaget som er lagt på innsiden av et annet stoff, oftest et jerseyliknende polyesterstoff, men kan også være et såkalt «minky» eller en sjelden gang bomull (sistnevnte er mest vanlig i tøybind). I dagligtale brukes betegnelsen imidlertid om det polyuretanlaminerte polyesterstoffet som et hele. PUL er det vanligste materialet som ytterlag i lommebleier, AiO-tøybleier og Ai2-tøybleier. Brukes mest i form av tradisjonelle «cover» med knappe- eller borrelåslukking, men det finnes også PUL-bukser type up’n’go.

Ull: Naturfiber. Kan være hjemmestrikket, tovet, vevd, interlock etc. Den viktigste egenskapen den må ha, er at den må være ubehandla (ikke superwash) for å kunne ta til seg maksimalt med lanolin i lanoliseringsprosessen (enkel prosess, men litt tidkrevende), hvilket er et ledd i å gjøre ull egnet som sperrelag (vanntett), samt at det gjør ulla selvrensende. Puster bedre enn PUL, men er ikke fullt så vanntett. Har tradisjonelt vært brukt mest i form av ullbukser, men det finnes også ull-cover med knappe- eller borrelåslukking.

Fleece: Syntetisk materiale. Brukes i stor grad som ull, trenger ingen ekstra behandling, men mangler de selvrensende egenskapene, hvilket gjør at sperrelag i fleece må vaskes mye oftere enn ullsperrelag. Fleece har tilvarende egenskaper som ull når det gjelder luftighet og fuktgjennomslag, og brukes i stor grad på samme måte, men fleece kan også brukes som skjult sperrelag i hybridbleier (en variant av formsydd) og en sjelden gang som sperrelag i AiO-tøybleier og lommebleier.

Sperrelag i bukseform brukes særlig over brettebleier, formsydde tøybleier og hybridbleier. Noen typer bukser er imidlertid designet for å holde innlegg på plass og brukes som en up’n’go-Ai2-tøybleie.

Sperrelag i cover-form med knappe- eller borrelåslukking kan brukes med alle typer bleier, både over brettebleier og formsydde og med innlegg i et Ai2-system. Cover designet med Ai2-bruk i tankene har oftest en type flapper som holder innlegg på plass, men i teorien kan alle cover brukes i Ai2-systemet.

Både bukser og cover har den fordelen at de ikke vaskes mellom hver bruk så sant de ikke er blitt tilgriset av avføring eller annet. Det gjør at en oftest kan greie seg med to-tre sperrelag i løpet av dagen ved at sperrelagene luftes og rulleres mellom hvert tøybleieskift.

Sperrelaget i AiO-tøybleier og lommebleier sitter fast til enten absorberende materiale (AiO) eller et stoff, enten syntetisk eller naturfiber, som sammen med sperrelaget danner ei lomme en kan legge innlegg inn i. Når disse bleiene må byttes, må en bytte hele bleia inkl. sperrelaget, siden det sitter fast til det som har blitt tisset og/eller bæsjet i.