Tøybleier
Tøybleier anno 2021 kan virke ganske overveldende siden det finnes så mange forskjellige typer, merker og løsninger. Men det er ikke så vanskelig som det kan virke som. I bunn og grunn består ei tøybleie av to ting:
1. Noe som absorberer.
2. Et sperrelag som hindrer fukt i å trekke ut av bleia.
Ulike typer/systemer av tøybleier kombinerer disse to på ulike måter.
Trykk på navnene under her eller på bildene nederst for å lese mer om de ulike typene.
- AiO = ALT-I-ETT-TØYBLEIER (de absorberende materialene i tøybleia er sydd fast til sperrelaget)
- Ai2 = ALT-I-TO TØYBLEIER (absorberende innlegg legges løst i et sperrelag)
- LOMMEBLEIER (absorberende innlegg legges i ei lomme som er sydd fast til sperrelaget)
- BRETTEBLEIER/PREFOLDS/PREFLATS (enkle, firkantede eller formsydde bleier i ett eller flere lag som brettes og formes rundt barnet eller brukes som innlegg, trenger sperrelag i tillegg)
- FORMSYDDE BLEIER (tøybleie i 100% absorberende materiale med bleieform, men uten integrert sperrelag, som en derfor må ha i tillegg)
Barnet sitt tøybleiebehov endrer seg ofte med alder og foresattes ønske for tøybleiene. Noen ønsker kun å benytte naturmaterialer til barnet, mens dette kanskje ikke er like viktig for andre. En velger systemer og løsninger, evt. kombinasjoner av disse, alt etter ønske og behov.
Tøybleier kommer både i forskjellige størrelser og i one-size som kan justeres (oftest med knepping) etter behov.
Nyfødte trenger veldig mange bleieskift i starten, og brettebleier/prefolds/preflats med sperrelag kan derfor være en praktisk og økonomisk tøybleieløsning i nyfødtperioden.
Når barnet går over til fast føde, er det mange som bruker engangspapir/rispapir i bleia for å ta i mot avføring. Dette kastes i søpla etter bruk.
Brukte bleier bør oppbevares så luftig som mulig i påvente av vask. Er en på farten, oppbevarer en brukte bleier i våtposer, men disse bør tømmes så snart en kommer hjem.
Babypotting/EK/EC
Mange velger å kombinere tøybleiebruk med babypotting. Dette gjør at antallet bleier eller mengden absorbering en trenger i bleiene, vil kunne reduseres. Babypotting blir også kalt EK/EC (eliminasjonskommunikasjon/elimination communication) fordi man «potter» enten på rutine i forbindelse med bleieskift, eller på barnets signal. Uro, grynting e.l. kan være signaler på at barnet trenger å tisse eller bæsje, og ved å være oppmerksom på disse signalene, kan en gi barnet muligheten til å tisse og/eller bæsje over vask/potte/toalett. Mer om babypotting kan dere finne på www.blibleiefri.no .