top of page

Bleieslutt

Når skal man slutte med bleia, og hvordan skal man gjøre det? I Norge bruker vi i snitt bleie lenge, men du kan slutte med bleie allerede ved 1,5 år om du ønsker det!

Bleieslutt

Når er barnet klart for å slutte med bleie?

Mange tenker kanskje at man skal vente til barnet sier det er klart, men i realiteten er det mange små tegn man kan se etter:

  • Barnet gjemmer seg for å bæsje.

    Da har barnet forstått kroppens signaler, kjenner de må på do og holder seg til de finner et sted å gjør det. De har også begynt å kjenne på at å gå på do er privat.

  • Barnet varsler at de har tiss eller bæsj i bleien.

  • Barnet holder seg lengre og tisser større mengder når de da tisser

  • Barnet interesserer seg for når du går på do

  • Barnet kan stå oppreist, og begynner å manøvrere klær. Det er ikke nødvendig at de kan kle av og på helt selvstendig, men en begynnende interesse er fint

  •  Kan gjennomføre ting med flere/lengre sekvenser.

  • Prøver de å synge en sang, gjør klar tannbørsten sin, leke en lek eller et spill i delvis rett rekkefølge? Da er de også mottagelige for å lære seg prosessen med å gå på do.

  • Er barnet over 20 mnd?


De fleste mener at det ideelle vinduet for bleieslutt er mellom 20 og 30 mnd. Da er hjernen mottakelig for å lære kroppens signaler. De kan stå, gå, har noen ord og best av alt: det er før viljen når toppen.

Noen barn trenger kun et tegn for å være klar (feks alder), mens andre barn har mange tegn. Jenter er gjerne klar tidligere enn gutter.

Visste du at det var en lege som var sponset av Pampers som å sa at man ikke måtte presse barnet til bleieslutt, at man måtte vente til barna sa de var klar? Hvem tjente på det utsagnet?

Allerede som nyfødt kan barna holde og slippe seg på egen vilje. Å tisse i bleien blir en vane(særlig behagelig for oss voksne). Man kan tenke seg at jo lengre man venter med å trene opp igjen de musklene jo vanskeligere kan det bli med bleieslutt. Likt som ved språk og grov-motorikk har kroppen et vindu/en sensitiv periode for når den er klar for å lære ferdighetene de trenger for å bli bleiefri.


Forberedelser:

I forkant av bleieslutt er det lurt å forberede barnet, deg selv og omgivelsene på bleieslutt.

Det finnes ulike bøker med fremgangsmåter på bleieslutt som feks “oh crap! Pottytraining” av Jamie Glowaki, eller “Pottetrening på tre dager” av Michael og Sofia Bergenstjerna. I tillegg har forfatter av førstnevnte en podcast med samme navn, og det finnes ulike kurs på nett man kan ta. Å lese seg opp og være selv er første steg i forberedelsene til bleieslutt.


Du kan forberede barnet ved å lese bøker som omhandler do, potte og bleieslutt. Du kan fortelle barnet; “Snart skal du slutte med bleie. Vi skal øve oss på å gå på do”. Barnet kan også være med å pakke bort bleier eller finne frem undertøy. Barn observerer oss og det vi gjør i hverdagen, så la gjerne barnet være med på do, du kan fortelle til barnet når du må på do. Og du kan si ting som “jeg går på do før jeg legger meg/skal ut på tur”. Gjør eksempler på ting du ønsker at barnet selv skal gjøre etterhvert. Øv på av og påkledning.


Bestem deg for et tidspunkt for bleieslutt, og sett av flere dager, gjerne en uke hvor start av bleieslutt er fokuset. Hvilken årstid det er er ikke så nøye, fordeler med sommeren er lite klær, men samtidig er man gjerne mer ute og det kan oppstå problemer med å fange signaler umiddelbart. På vinteren er man gjerne mer inne, også i bhg, men det kan være noe kaldere for barnet å løpe rundt uten tøy.


Utstyr som er kjekt å ha:

Doring eller potte, gjerne begge deler, det kan være fint å ha potta i nærheten om toalettet er i en annen etasje, og det kan være fint å gi barnet et valg. Det finnes potter i alle fasonger, også til å ta med ut av huset.

Trenignstruser kan være fint for å samle opp litt av de største uhellene. Barnet får fortsatt følelsen av å bli våt/ha et uhell, men det absorberer litt, slik at ikke det blir like stor dam på gulvet eller i sofaen. Er også veldig fint å ha med på tur og i bilen. Kanskje også i barnehagen.


Ting til å tørke opp med og en vaskespray eller to, la gjerne barnet hjelpe til å vaske opp uhell. Brettebleier eller bleieinnlegg kan være fine til å tørke tisszuhell, deres hovedoppgave er jo absorbering.

Vanntette trekk til seng, sofa og bilstol kan også være kjekt. Man kan bruke ull og lanolisere. Pul (ikke i senga) kan kjøpes i metervare og klippes til. Lite og lett å ta med til besøk også.


Ekstra skifteklær lett tilgjengelig, både hjemme, på tur og i barnehagen.

Truser/underbukser. Litt avhengig av fremgangsmåte på bleieslutten, anbefales det å vente med truser noen dager, dette er fordi trusen kan minne om bleien, og spesielt for de yngre barna kan det være forvirrende og lett å glemme at det er truse og ikke bleie man har på seg.


Tid og tålmodighet


Fremgangsmåte:

Kvelden før du starter med bleieslutt: gjør de aller siste forberedelsene og minn barnet på hvordan morgenrutinen vil se ut; uten bleie/klær.

Mange blir raskere bleiefri om de går 100% inn for bleieslutt; tar bleien helt av barnet når det er våkent. Start med å la barnet gå uten klær(hvertfall nedentil), følg barnet tett og observer/se etter tegn. Når uhell skjer si “Å! tiss skal i do” eller “Nå tisser du”, og løft barnet til do/potte. Følelsen barnet får når de tisser, samt din reaksjon på å løfte barnet til rett sted gjør barnet bevist på at de må handle på den følelsen. Bruk alle uhell som læresituasjoner og forsøk å gjør de oppmerksomme på kroppens signaler.

Dersom du oppdager tegn til at barnet må på do; tar seg til tissen, gjør en tissedans, stopper opp, holder pusten eller lignende kan du bemerke disse tegnene “Kroppen din forteller deg at du må på do, du gjør en tissedans, kom!”.


Ikke spør barnet om de må på do, svaret vil sannsynligvis være nei. Si heller "Nå skal vi gå på do" eller "vil du gå på potte eller do før vi drar ut?" Man trenger ikke følge barnet på rutine, men før man skal sove/ut av huset er det praktisk om de har vært på do.

La barnet gå uten klær nedentil et par dager, så løse bukser og tilslutt undertøy. Merker du at barnet får mer uhell er det nok for tidlig med bukser/undertøy, gi det noen dager til. Muskelminnet trenger tid på å ikke tisse når man har tette klær på(som minner om bleie).

Mange barn knekker koden raskt, men trenger tid for at ferdigheten skal bli ei rutine i kroppen. Det er også naturlig at det kan kommer flere uhell dersom barnet blir forstoppet, får tenner, er sykt, har store endringer i livssituasjonen som feks når de får småsøsken.


Noen deler læringsprosessen inn trinnvis;

  1. Jeg vet ikke at jeg tisser

  2. Nå har jeg tisset

  3. Jeg tisser

  4. Jeg må tisse


De fleste er klar for bleieslutt fra trinn 2 og opp, og bruker kort tid til å nå trinn 4. På trinn 4 bruker de tid til å øve på å holde seg lengre og lengre slik at de rekker potte/do.


Hos de yngste barna er det ikke nødvendig å gi ekstra drikke for å gi flere læresituasjoner, men om barnet er over 2 år, eller nærmere 3, kan det være en idé å gi de mer drikke. På den måten får du intensivert læringen.


Slutte med bleie på natt:

Noen velger å slutte med både dag- og nattbleie samtidig, men det vanligste er nok å beholde nattbleien på litt lenger. Nattbleieslutt vil nok være enklere når ungen har lært å holde seg i flere timer i strekk.


Tisselaken (engangs, flergangs eller lanolisert ullteppe med håndduk over). Forbered deg på mange sengeskift.

Start med å tilby mindre vann på kvelden (og mer tidlig på dagen). Servér gjerne i et eggeglass heller enn flaske, slik blir det mindre urinproduksjon gjennom natta.


Obligatorisk med do/potte rett før legging. Potta kan bli med på soverommet hvis ønskelig. Mange tar ungen på do/potta før de legger seg selv, og så kanskje en gang på nattmorran. Litt prøving og feiling for å finne tisse-intervallene er normalt, ungen er ofte urolig og i lett søvnfase når det tisses. (Men ikke sett en halvsovende unge på ei iskald potte!)


Set-backs er ikke unormalt; unger er sensitive for stress. Plutselig kan det komme en periode med mye uhell. For noen kan det hjelpe å bruke bleie en kort periode igjen, før man prøver på nytt. Et tips kan også være å ta truse under nattbleien.

bottom of page