top of page

Bruk og behandling av ull

Ull har vært brukt til tøybleier i generasjoner. Ull puster godt, men må settes inn med lanolin for å bli tett.

Bruk og behandling av ull

Lanolisering er en viktig prosess for å opprettholde funksjonaliteten til ullbleier. Ull er et naturlig materiale som har unike egenskaper som gjør det til et ideelt valg for bruk som sperrelag i tøybleier. Ull har naturlige vannavstøtende egenskaper som gjør det i stand til å absorbere fuktighet samtidig som det holder seg tørt på overflaten. Dette gjør det til et utmerket valg for å hindre lekkasjer.

Etter gjentatt bruk og vask kan ullfibrene miste noe av sin naturlige lanolin, som er fettet som gir ull sin vannavstøtende egenskap. Lanolisering bidrar til å gjenopprette denne beskyttende barrieren, noe som gjør ullbleiene mer effektive i å holde fuktighet inne i bleien. Lanolisering hjelper også med å forbedre ullens evne til å absorbere fuktighet. Når ullfibrene er mettet med lanolin, kan de bedre absorbere og holde på fuktighet, noe som reduserer risikoen for lekkasjer og holder babyens hud tørr og komfortabel.

I tillegg til å forbedre bleiens ytelse, bidrar lanolisering også til å beskytte ullfibrene mot slitasje og skade forårsaket av gjentatt bruk og vask. Lanolinen fungerer som en naturlig smøring som holder fibrene myke og smidige. Ved å lanolisere ullbleiene jevnlig kan du forlenge levetiden deres og sikre at de fortsetter å gi pålitelig beskyttelse over tid. Dette gjør det til en kostnadseffektiv investering i tøybleiearsenalet ditt.

Lanolisering er en viktig del av vedlikeholdsrutinen for ullbleier, da det bidrar til å opprettholde deres naturlige vannavstøtende egenskaper, forbedrer absorpsjonsevnen og øker holdbarheten. Ved å inkludere lanolisering i din tøybleierutine, kan du sikre at ullbleiene dine fungerer optimalt og holder babyen din tørr og komfortabel gjennom hele bleieperioden.


Oppskrift på Lanolisering av Ullbleie:

Ingredienser:

 • Lanolin (ren ullfett)

 • Mildt ullvaskemiddel

 • Varmt vann

Fremgangsmåte:

 1. Forberedelse av lanolinvann:

  • Start med å fylle en ren vask eller en bolle med varmt vann.

  • Tilsett en liten mengde mildt ullvaskemiddel i vannet og bland godt for å skape en såpeløsning.

 2. Oppløsning av lanolin:

  • I en separat beholder, oppløs lanolinen ved å smelte den i varmt vann.

  • Du kan gjøre dette ved å legge lanolinen i en bolle og plassere den i et varmt vannbad eller ved å bruke mikrobølgeovnen med korte intervaller, pass på at lanolinen ikke blir for varm.

 3. Bland lanolin i vannet:

  • Tilsett den oppløste lanolinen i det varme vannet og ullvaskemiddelet. Rør forsiktig for å blande ingrediensene godt sammen.

 4. Sørg for riktig temperatur:

  • Sørg for at lanolinvannet er av en behagelig temperatur før du legger ullbleien i det. Det skal være varmt, men ikke så varmt at det skader ullfibrene.

 5. Lanolisering av ullbleien:

  • Legg den rene og nyvaskede ullbleien i lanolinvannet og press forsiktig på den for å sikre at den blir fullstendig gjennomvåt.

  • La ullbleien ligge i lanolinvannet i minst 20-30 minutter for å sikre at lanolinen blir jevnt fordelt og absorbert av fibrene.

 6. Etterbehandling:

  • Etter lanolisering, klem forsiktig ut overflødig vann fra ullbleien. Unngå å vri eller klemme for hardt for å unngå å skade fibrene.

  • Legg ullbleien flatt til tørk på et håndkle eller et tørkestativ. Unngå direkte sollys og varmekilder, da dette kan forårsake skade på ullfibrene.

Når ullbleien er helt tørr, er den klar til bruk! Lanoliseringen bidrar til å gjenopprette ullens naturlige fuktighetsbeskyttelse og gjør den mer motstandsdyktig mot lekkasjer når den brukes som en del av tøybleiesystemet.

bottom of page