top of page

Materialer

Tøybleier og innlegg kan bestå av ulike maerialer og materialkombinasjoner. De ulike materialene har ulike egenskaper.

Materialer

Naturmaterialer

De mest brukte absorberende materialene i tøybleier og innlegg er naturfibrene bomull, bambus eller hamp. Disse materialene har forskjellige egenskaper når det gjelder oppsugingsevne og oppsugingshastighet, og brukes derfor på ulike måter.


Materialets overflate påvirker også oppsugingshastigheten til et innlegg. Løst vevde stoffer absorberer raskest, med frotté og french terry som noen av de mest absorberende overflatene.


De fleste innlegg av naturmaterialer trenger å «vaskes inn», noe som betyr at de bør vaskes og tørkes flere ganger før bruk. De når maksimal oppsugingsevne og -hastighet etter omtrent åtte vask. I denne innvaskingsperioden kan hyppigere bleieskift være nødvendig. 


Alle naturmaterialer kan brukes direkte mot babyens hud, men noen barn kan ha behov for et «tørrstumpinnlegg» for å forebygge eller lindre bleieutslett. Tørrstumpinnlegg er vanligvis laget av syntetiske materialer, men det finnes alternativer i råsilke eller ull for dem som foretrekker naturmaterialer.


Bomull

Bomull har lange tradisjoner i tøybleier og innlegg, og er fortsatt populært. Det er et rimelig og robust materiale som enten brukes alene eller sammen med bambus eller hamp. Bomull holder på minst væske, men absorberer raskest sammenlignet med bambus og hamp.

Bomullsinnlegg kan bli litt stive etter vask og tørk, men med litt manuell bearbeiding eller bruk av tørketrommel blir de myke igjen.

Bomullsinnlegg bør plasseres øverst i bleien når de kombineres med andre absorberende naturmaterialer.


Bambus

Bambusviskoseinnlegg, ofte bare kalt «bambus», er svært populære da de har et godt forhold mellom oppsugingsevne og oppsugingshastighet. De kan brukes alene eller sammen med bomull eller hamp.

Bambusviskose er den mykeste naturfiberen, men slites raskere, så det kombineres ofte med andre materialer for økt holdbarhet.

Bambusinnlegg legges over hamp, men under bomull når de kombineres med andre naturmaterialer.


Hamp

Hampinnlegg absorberer mest i forhold til tykkelse. Mindre hampinnlegg brukes ofte for å «booste» tøybleier når de trenger «det lille ekstra» for tilstrekkelig oppsuging. Hamp absorberer sakte og bør derfor plasseres lengst unna barnet i tøybleien.

Hampinnlegg må også vaskes inn for optimal absorbering (rundt 8 vask) og bør vaskes alene første gang for å unngå at hampoljen tetter andre bleier. Inntil de er vasket inn, kan de brukes med hyppigere bleieskift.

Hampinnlegg blandes ofte med bomull for styrke og mykhet, siden hamp alene er veldig stivt.


Syntetiske materialer

Mikrofiber

Mikrofiberinnlegg er ikke nødvendige i tøybleielageret, men siden noen lommebleieprodusenter inkluderer dem, finnes de ofte på bruktmarkedet og bør ikke koste mye hvis man ønsker å skaffe noen.

Bruken av mikrofiberinnlegg er begrenset. De kan brukes alene til små babyer, men for større barn må de kombineres med naturfiberinnlegg da de har begrenset evne til å holde på væske under trykk. De absorberer raskere enn naturfiber, så hvis man opplever lekkasjer fordi barnet tisser mye på én gang, kan et mikrofiberinnlegg legges øverst i bleien. Mikrofiberinnlegg må aldri plasseres direkte mot huden, da de kan tørke ut huden og forårsake sårhet. Dette er ikke et problem i lommebleier der innleggene legges i en lomme, men i en alt-i-2-bleie må et tørrstumpinnlegg, engangspapir eller et tynt naturmaterialeinnlegg legges nærmest huden.

Mikrofiber trenger ikke å vaskes inn for maksimal absorbering som naturmaterialer, men absorberer dårligere over tid. Mikrofiber er også mer utsatt for luktproblemer.


Zorb

Zorb ble ifølge clothdiapersforbeginners.com utviklet av Wazoodle Fabrics i 2007 med tøybleier i tankene. Dette er et et materiale som kombinerer naturfiber med polyester for maksimal oppsugingsevne, både mengde og hastighet. Det er imidlertid fortsatt relativt ukjent og lite brukt i Norge, og det er langt mellom bleier og innlegg som er laget med zorb her til lands.

bottom of page