top of page

Brettebleier

Brettebleier er store kvadratiske tøybleier som brettes og festes rundt barnet, vanligvis brukt med et sperrelag/cover. De er særlig populære i nyfødtperioden grunnet deres rimelighet, enkelhet i vask og raske tørketid.

Brettebleier (også kalt «brettiser») er store, fortrinnsvis kvadratiske gulpekluter e.l. som brettes og festes rundt barnet. Det er ofte denne typen bleier folk tenker på når de hører ordet «tøybleier».


Brettebleier kalles nettopp brettebleier fordi de brettes på én eller annen måte for å kunne festes rundt barnet eller brukes som innlegg i sperrelag/lommebleier. Slike bretter kan være f.eks. «origami-bretten», «kite/mini kite fold», «diaper bag fold», «pad fold» etc. De finnes i ulike størrelser. Fra 40×40 cm til de minste nyfødte til 80×80 cm til toddlere.

Brettebleier må brukes sammen med et sperrelag/cover for at tøybleia skal holde tett.

Brettebleier har tradisjonelt vært i bomull (musselin eller flanell), men det finnes nå også i bambus. Tidligere var det vanligst å feste brettebleiene med sikkerhetsnål, men i dag er det mange som benytter «bleiekroker» (snappi eller boingo) eller et elastisk belte med borrelås for å feste brettebleiene. Brillebukser kan også brukes utenpå brettebleiene for å holde dem på plass, og de hjelper også til å holde bæsj på plass i bleiene, så en unngår lekkasje ut på sperrelaget og/eller klærne.


Mange bruker særlig brettebleier i nyfødtperioden, når det er mange bleieskift per dag, siden de er forholdsvis rimelige i anskaffelse (sammenliknet med andre typer tøybleier), og fordi de der enkle å vaske og tørker raskt. De kan også brukes som innlegg i sperrelag eller lommebleier senere i bleieperioden.

Brettebleier

Hvor mange brettebleier trenger jeg?

Det anbefales å ha nok tøybleier til ca 24 bleieskift for fulltids tøybleiebruk ved hoved-/bleievask hv. 3. dag. Dette gjelder også ved bruk av brettebleier. I tillegg vil du trenge 4-10 sperrelag/cover (og eventuelt brillebukser), avhengig av hvor ofte du vil og må vaske, og hva slags type sperrelag du ønsker å bruke.


Nyfødte babyer har behov for hyppigere bleieskift i starten, og i nyfødtperioden bør en ha nok tøybleier til minst 30 bleieskift ved hoved-/bleievask hv. 3. dag.

Jo eldre barnet er, jo sjeldnere tisser barnet, men da gjerne mer om gangen. Derfor trenger man gjerne mer absorbering til de større barna, dvs. flere eller tykkere innlegg i tøybleiene. Brettebleier kan da suppleres med ekstra innlegg («booster») for ytterligere absorbering om det er behov for det.


For oppskrift på forskjellige bretteteknikker kan du se herThe Nappy Lady sin side. 

bottom of page