top of page

Vaskeutfordringer

Lukt i bleiene rett etter de er blitt tisset i eller når de er rene kan tyde på ammoniakk i bleiene. Her er noen tips til hvordan du kan håndtere det.

Vaskeutfordringer

Om du har fått rar lukt eller det lukter ammoniakk av bleiene er det på tide å endre på vaskerutinen. Ammoniakk er et resultat av at bleiene ikke har blitt tilstrekkelig vasket over tid, og for lite vaskemiddel har blitt brukt. Mange opplever spesielt at det stinker ammoniakk av nattbleiene. Slik trenger det absolutt ikke å være.


Hvis man først har fått ammoniakk i bleiene er det to effektive måter å fjerne dette på. Enten ved å kjøre en kokvask 90/95°C eller en klorvask, som gjøres i maskinen. Dette må gjøres for å nullstille bleiene slik at de blir helt rene, før man endrer på vaskerutinen sin.


Bleiene skal være rene etter hver vask og lukte rent når du tar de ut av maskinen. De skal heller ikke lukte noe særlig etter at de har vært i bruk. Dette gjelder til og med nattbleiene. Har man en god nok rutine er det altså ikke nødvendig å kokvaske/klore bleiene jevnlig. Se siden om vask av tøybleier.


Kloring av tøybleier:

  1. Forberedelse: Først må du sørge for at tøybleiene er klare til å bli kloret. Dette kan innebære å fjerne eventuelle fastsittende avføringsrester og sørge for at bleiene er godt skylt.

  2. Les produktanvisningen: Les nøye gjennom anvisningene på klorproduktet for å sikre riktig bruk og sikkerhetstiltak. Det er viktig å følge instruksjonene nøye for å unngå skade på tøyet og sikre effektiv desinfisering.

  3. Bland klorløsningen: Fyll en stor beholder, som en bøtte eller vask, med nok vann til å dekke bleiene helt. Tilsett deretter klorproduktet i henhold til instruksjonene på emballasjen. Vær nøye med å måle riktig mengde klor for å oppnå ønsket konsentrasjon.

  4. Legg bleiene i klorløsningen: Når klorløsningen er klar, legg tøybleiene forsiktig ned i beholderen slik at de er helt dekket av væsken. Pass på å unngå overfylt beholder for å sikre at bleiene blir jevnt eksponert for klor.

  5. La det virke: La tøybleiene ligge i klorløsningen i den anbefalte tiden i henhold til klorproduktets instruksjoner. Dette kan variere avhengig av produktet og ønsket desinfiseringsnivå.

  6. Skyll grundig: Etter den angitte tiden, skyll tøybleiene grundig i rennende vann for å fjerne klorløsningen helt. Dette er viktig for å forhindre at klorrestene skader tøyet eller forårsaker hudirritasjon hos babyen.

  7. Tørk bleiene: Etter at bleiene er grundig skylt, tørk dem som vanlig i henhold til instruksjonene for det spesifikke tøyet. Dette kan innebære lufttørking eller bruk av tørketrommel, avhengig av materiale og produsentens anbefalinger.

  8. Inspeksjon: Etter tørking, inspiser bleiene nøye for å sikre at eventuelle ammoniakk- eller luktproblemer er løst. Hvis ikke, gjenta klorprosessen eller vurder å endre vaskerutinen.

Vær oppmerksom på at klorvask bør brukes med forsiktighet og bare når det er nødvendig, da overdreven bruk kan skade tøyet over tid. Det anbefales å konsultere produsentens anbefalinger og søke råd fra erfarne brukere av tøybleier for å sikre riktig bruk og vedlikehold.bottom of page