top of page
  • Forfatterens bildeBeate Tollefsen

Hvordan går man frem?

Så, hvordan går man frem om man ønsker å babypotte.

Man starte når barnet er bare noen timer gammelt, eller når barnet er 1,5 år, det er ikke så viktig.

Om man ønsker kan man starte med observasjon av barnet. Kle av barnet og ha det på en overflate hvor det ikke er farlig at barnet tisser eller bæsjer.


Følg med på barnet. Se om barnet gir tegn eller signaler rett før eller når det tisser eller bæsjer. Følg også med på timing, hvor lang tid går det ca. mellom hver gang barnet tisser. Informasjonen du får fra observasjonen kan du bruke senere.

Du kan også ta barnet på do i overgangssituasjoner hvor det naturlig bæsjer eller tisser. For eksempel før og etter lur, etter mat, før og etter tur osv.


Når du ser barnet gjøre signalet, du tror barnet må på do eller du er i en overgangssituasjon tar du barnet på do, vask eller potte. Veldig en lyd som “tsssss” og enkle ord som “do”, “bæsj”, “tiss” og si lyden og/eller ordene går baby er på do og når de tisser og bæsjer. Baby vil etter hvert relatere lyden og ordene til handlingen.


Mange gir barnet tilbud om å bæsje og tisse i vask så mange de bare spiser melk. Nyfødte babyer kan ligge i armkroken mens man trekker knærne opp mot magen. Litt endre babyer kan sitte i en huk-posisjon med ryggen og hodet hvilende mot magen og brystet til foreldrene. Om man ikke ønsker bæsj og tiss i vasken, kan man sette en potte i vasken eller holde barnet over en potte.


Babyen kan også holdes over en do. Med små babyer kan man sitte motsatt vei på do med barnet mellom beina. Man holder da barnet under knærne med ryggen og hodet hvilende mot foreldrenes kropp. Når barnet kan sitte oppreist kan de sitte på et dosete eller potte med støtte fra foreldrene. Du kan også holde barnet på kanten av doen med rumpa sunket ned i do.


Når du holder barnet i valgt stilling lager du lyden og sier ordene du har valgt. Etter å ha gjort dette noen ganger vil du oppleve at babyen både tisser og bæsjer på do, i vasken eller i potta. Om man fortsetter å gi barnet mulighet til å tisse og bæsje i do, potta eller vaksen over tid opplever mange reduksjon i både tisse- og bæsjebleier. Noen opplever til og med at babyen bare bæsjer på do fra 4-6 måneder.


22 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page